Connect with us

Elämäntapa

Todistetusti toimivat – ja helpot – vinkit tasapainoisempaan elämään

Published

on

Elämän nautinnollisuuden peruskiviä ovat onnellisuus ja hyvä olo. Se voidaan saavuttaa tasapainoisella arjella, joka perustuu henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin, positiiviseen asenteeseen ja terveellisiin valintoihin.

Tämän yksinkertaisen reseptin löytäminen on yllättävän helppoa, mutta se vaatii toteutuakseen tarkkaavaisuutta, lujaa tahtoa ja motivaatiota. Kuka tahansa voi kuitenkin löytää tasapainoisen elämän avaimet, koska se ei katso ikää eikä sukupuolta.

Unsplash

Mieti tätä ennen kuitenkin ensin syy, miksi haluat muuttaa elämäsi. Listaa paperille asiat, miksi haluat muutosta ja myöhemmin luettasi ne löydät taas motivaation jatkaa. Seuraavien vinkkien avulla voit lähteä matkalle kohti parempaa arkea, jaksamista ja onnellisempaa mieltä.

Opi sanomaan asioille “ei”

Tämä on tärkein vinkki, jonka jokaisen tulisi oppia elämänsä aikana. Liika kiltteys ja kaiken hyväksyminen eivät ole tie onnellisuuteen, vaan pitkällä aikavälillä siitä muodostuu rasite. Voit huomata, kuinka tekemisiäsi ja toiveitasi ei enää arvostetakaan, vaikka teet kaiken mitä pyydetään.

Se johtuu siitä, että olet alentanut arvoasi muiden edessä. He tietävät, että teet mitä tahansa he vain pyytävät eikä sinun mielipiteillä ole merkitystä. Täten opi sanomaan “ei”. Se ei tarkoita, että sinun täytyisi kieltäytyä kaikesta työstä, kaveritapaamisista tai ystävien pyytämistä palveluksista.

Muista kuitenkin itsesi päätöstä tehdessäsi. Jos sinulla on muita suunnitelmia, sano suoraan, ettei niiden muuttaminen ole mahdollista. Jos taas tunnet olosi väsyneeksi, voit yhtä hyvin kieltäytyä tekemästä palveluksia muille. Tällä tavoin voit paremmin henkisesti ja muiden arvostus sinua kohtaan paranee.

Jaksoita päiväsi oikein

Tasapainoinen arki muodostuu oikeanlaisesta työn, vapaa-ajan ja levon suhteesta. Joskus työnteon huumassa voi helposti tulla lupautuneeksi liian pitkiin työvuoroihin tai vapaa-aika kuluu pelkästään työmatkoissa, kotitöitä tehdessä ja pakollisissa menoissa, jolloin itse päivästä palautuminen ja yöunet jäävät lyhyiksi.

Sinun tulisi pyrkiä raivaamaan jokaisesta päivästä itsellesi hetken. Se voi olla vaikkapa tunnin lukuhetki, kävelylenkki tai hetki pelaamisen parissa. Voit muodostaa itsellesi rauhaisan huoneen tai nurkkauksen, jossa voit hiljentyä hetkeksi ja avata esimerkiksi parhaat kolikkopelit puhelimeltasi.

Jos jokainen päivä on vain kiireitä paikasta toiseen ja velvollisuuksien täyttämistä, elämän mielekkyys katoaa nopeasti ja menetät samalla identiteettisi. Sinulla on oikeus omaan aikaan, joka voidaan toteuttaa monipuolisesti kunhan vain haluat sitä. Koko kotitalouden täytyisi myös tukea päätöstä.

Vähemmän on enemmän

Jatkuva sekasorto kotona on todistetusti stressaavaa. Suuret tavarakasat muodostuvat kuin itsekseen ja huomaat helposti viettäväsi viikoittain aikaa niiden siivoamisessa ja järjestelyssä. Älä siis ole tavaroiden orja. Vähennä kotoa löytyvän, turhan ja käyttämättömän tavaran määrää. Lahjoita, kierrätä ja myy.

Tee sama myös ihmissuhteillesi. Käy läpi kaverilistasi ja mieti, milloin viimeksi olet kenenkin kanssa jutellut tai tavannut sekä kuinka tärkeä hän on elämällesi. Nyt on juuri oikea aika päästä eroon heistä, jotka soittelevat vain silloin kun tarvitsevat sinulta jotain tai jotka eivät pidä lupauksiaan. Älä anna heidän enää myrkyttää elämääsi.

Päästä irti kaiken hallinnasta

Luultavasti vaikein työ on päästää irti hallinnan tunteesta. Loppupeleissä sillä ei kuitenkaan ole yhtään väliä, onko tiskikone täytetty joka ilta kello 20 vai imuroidaanko kotona päivittäin, viikon vai 10 päivän välein.

Unsplash

Älä pakota itseäsi täydellisyyden muottiin, vaan päästä irti muiden luomasta illuusiosta täydellisestä elämästä. Se pätee yhtä lailla työhyvinvointiin. Keskustele työtehtävistä avoimesti, jaa työtehtäviä muille äläkä yritä itse tehdä kaikkea.

Viimeisenä: nauti!

Yllä olevien vinkkien avulla löydät taatusti oikean polun kohti onnellisempaa arkea. Löydä matkan varrelta nautinnon aiheita päivittäin esimerkiksi ruoasta, luonnosta tai pelkästä hyvästä olosta. Pysähdy tuolloin, ime tunne sisääsi ja nauti.

Continue Reading

© 2021 Verkko Aitta - Kaikki oikeudet pidätetään.